Categories
Sense categoria

Autòmat S100

A la cerca d’una aplicació de prova

El projecte Autòmat S100 neix amb la perspectiva de subministrar sistemes electrònics a fabricants de Béns d’Equip Industrial. El creixement en tecnologia sostenible demana espai i disponibilitat de components per a poder substituir una part en avaria i per intervenir en l’àmbit del component electrònic a placa.

El sistema S100 va néixer a 1975 amb la intenció d’oferir una alternativa al computador industrial elitista amb factors de forma oberts i compatibles en temps de disseny i en temps d’explotació. Fomentar l’intercanvi obert de treballs de creació entre tècnics i enginyers amb respecte del treball d’autor sense minvar la privacitat del desenvolupament i la recerca.

La proposta inicial de 1979 per a l’Estàndard de Marc Garetz i Sol Libes és un computador capaç de superar assajos de resistència de materials, de vibració i de vida. Tot i les rebaixes en els continguts a la publicació del IEEE696 mai es va limitar la seva utilització en aplicacions industrials. Cromemco va ser el principal aplicador d’aquesta metodologia a escala industrial internacionalment.

Tot i la caiguda de Cromemco a 1992 el computador S100 només va caure a nivell del paper. Hi ha hagut moltes màquines empolsinades, però no oblidades en soterranis o trasters que han tornat a ser recuperades pels seus propietaris amb la il·lusió de veure créixer les seves capacitats amb programaris actuals.

Linux és un dels candidats més prometedors per a arribar a ser una màquina de ús popular. Però res està en contra a utilitzar les antigues màquines de 8 bits amb sistemes operatius de la talla del CP/M

Un dels processadors que més adeptes està tenint és el Raspberry CM4, que amb l’espai d’una targeta de crèdit implementa tot un ordinador amb ARM de 64 bits. El bus S100 no és més que una via de comunicació entre mòduls del sistema.

De fet, no és quelcom que no hagi passat ja. El 2015 ja existia una CPU amb processador Intel Edison, però aquest tipus de processador es va descatalogar al poc del seu llançament al mercat. La comunitat creix i reuneix el seu nucli dur en vídeo meetings que enllacen gent de tot el món i la constant en aquestes reunions és la cerca del nou processador multi nucli connectable a internet.

Ja no cal esperar més al que és clar que succeirà. Cerquem un projecte d’aplicació amb el que connectar el material industrial regular amb el bus dels anys 70.

jordi.autocet@gmail.com