Categories
Sense categoria

Bits & Computers

Recombobulant cartes de Bus S100 a Barcelona (Spain)

Bits & Computers Group

¿T’imagines construir el teu ordenador domèstic amb components reciclats? Res de targetes de vídeo, simples editores de text i taules de càlcul com a molt, sense finestres, sense ratolins, sense Internet. ¿Qui vol això?

Els Vells i Honorables Dissenyadores de Califòrnia, aquells freaks en un garatge, com diuen en els museus, creen actualment les seves màquines amb circuits integrats de nova generació, incorporant ports USB, mòduls CPU de múltiples nuclis, endemés d’Internet de las Coses (IoT).

A mi m’agradaria formar part d’una comunitat a Barcelona d’usuaris del SOL-20, màquina creada per l’Enginyer en Vídeo Lee Felsenstein, o del ALTAIR 8800 d’Eduard Roberts, o de l’IMSAI 8080 de Millard. Totes són màquines igualment evolutives en el temps i per tant de las Persones que les van dissenyar. Un veritable OSHW a la seva època que ha que ha arribat intacte fins els nostres dies.

Les S100 són màquines que ja eren modulars durant els anys 70, estandarditzades com a IEEE696, poden incorporar ara una CPU amb un Intel Edison i al mateix temps una impressora matricial en un port Centronix, sobre Windows 10 o allò que un vulgui.

Però com que no la trobo me la creo jo mateix, sense demanar permís a ningú, ¿T’hi apuntes?

FPGA sobre bus S100

Si estàs pensant que tot això és molt antic i no és per a tu permetem que et mostri que és tot el contrari. Quin lloc millor per a practicar la FPGA que la causa del seu naixement? On estan els experts en la matèria si no aquells que han patit durant dècades l’escassetat de components electrònics.

Bus S100, Conceptualitzar per CROMEMCO a 1976

Una de les coses a fer quan es munta una comunitat d’aquest tipus és preguntar-se, cóm és que no existeix i si realment valdria la pena fer aquest esforç.

Contestar això no és fàcil, les raons són històriques i en bona causa estan en la obertura progressiva d’Espanya durant aquella dècada. Diguem que durant els anys 70 un computador domèstic fet per un mateix no va tenir prou interès per a revistes del sector a nivell Espanyol. En canvi a Europa si que hi ha gent afeccionada a aquest tipus de màquina. No va ser fins a l’entrada de l’Elektor que construir un processador amb 6502 o Z80 fos quelcom plantejable a nivell casolà i això va començar a 1980. Un fet que ho demostra és que Espanya no figura entre els països on CROMEMCO exporta els seus computadors.

L’altre argument per a validar l’esforç seria el considerar el bus S100 un valor cultural. Això es podria considerar així a Califòrnia, on alguns subterranis d’amants del computador amb garatge han guardat màquines d’aquestes durant dècades. Els moviments Makers i DIY de la dècada passada, i en general l’augment de temps lliure, haurien provocat la recuperació d’aquests racons de taller. Podria succeir amb algú que hages guardat els seus antics PC’s, com en el meu cas, i haver recuperat màquines que havien quedat oblidades sota la pols.

Proposta de bus S80

Vistes les dificultats hi faig dues propostes:

  • Plantejar Bits & Computers com una marca blanca del Bus S100 amb la mirada posada sobre els usuaris de S100Computers de tot el mon tenint en compte la diversitat que això representa i els costos dels materials.
  • Plantejar Bits & Computers com una nova versió del Bus S100, un bus de 80 pins, més econòmic, a 3,3V i amb el mateix esperit dels 70.